Poslední dobou se víc a víc setkávám s reklamou na různé druhy proteinu, které avizují, že kromě bílkovin obsahují i VYSOKÝ obsah L-glutaminu.
Tak kde je tady pravda?
Řekněme si na rovinu, o jaký glutamin jde! Jedná se o kyselinu glutamovou, která je v každém proteinu (schválně se podívejte na první etiketu proteinu co máte teď po ruce - profil aminokyselin).
Kyselina glutamová působí detoxikačně ve stavu nadbytku amoniaku a ano, má své místo ve sportovní výživě, ale není to L-glutamin, jaký bych očekával. Skutečnost je, že kyselina glutamová je téměř o 60 - 70 % levnější než poctiví fermentovaný L-glutamin (pro úplnou jistotu, jsem raději porovnal ceny s údaji z našeho nákupního oddělení).
"Společnost (produkt), která se chlubí něčím samozřejmým přímo na etiketě, dohání kvalitu produktu a není upřímná k zákazníkům!"
Pavel Kučera
Související produkty: