3 důvody k úvaze o keto dietě

Dieta, které upřednostňuje slaninu, avokádo a vejce, zní skvěle, ale strojí za to se vzdát cukru a těstovin? Zjistěte, jak z keto diety může těžit každý.

3 důvody k úvaze o keto dietě_HIGHPROTEIN_článek

Vzhledem k tomu, že ketogenní dieta s vysokým obsahem tuků získává stále větší zastoupení ve fitness komunitě, pravděpodobně jste se už zajímali, zda je vhodná i pro vás a jestli jsou její výhody pravdivé.

Doporučuji abyste přehodnotili cíle a dali keto dietě šanci. Když je správně provedena, keto dieta podporuje energetické hladiny, ztrátu hmotnosti a dlouhověkost. A zmínil jsem se, že jídlo, které můžete jíst, je vynikající.

1. Úroveň energie

Všichni známe neslavné přejídání. Bez toho, aniž byste si to uvědomili, tak při sledování televize "zblajznete" celý pytlík bonbónů. Nejprve se pomalu odrážíte ode stěn a cítíte se, že uběhnete maratón. Jen o půl hodiny později máte pocit, jako by vás přejel kamión a potřebujete si na 5 dní dáchnout.

Jíst příliš mnoho špatného typu sacharidů s vámi může mávat jako na horské dráze. Tyto sacharidy okamžitě zvyšují hladinu krevního cukru, takže inzulín to napravuje tím, že sníží hladinu cukru v krvi zpět na normální hladinu. Vzhledem k tomu, že glukóza je primárním zdrojem energie v mozku, tento odliv se projevuje jako častá únava a nedostatek soustředění. Ale co když nemusíte spoléhat na konzistentní příliv sacharidů, aby jste udržovali energetické úrovně v souladu?

U ketogenní stravy s vysokým obsahem tuku jsou vaše energetické více konzistentní, protože nedochází k dramatickým změnám hladiny cukru v krvi. neexistuje žádná rýže, nebo sladké tyčinky, které by způsobili náhlé "vystřelení" a následný pokles hladiny cukru. Jen nekonečné zásobování energií ve formě tuku (ketonových tělísek a mstných kyselin).

2. Ztráta hmotnosti

Když chcete hubnout, nejspíš si myslíte že musíte jíst všechno "nízkotučné". Proč byste sakra měli jíst více tuku, když chcete ztrácet tuk? Je prokázáno, že vysoko ketogenní diety jsou velmi účinné pří odbourávání tuku a mohou být lepší pro úbytek hmotnosti než tradiční nízkotučné diety.1

Studie publikovaná v časopise Journal of Nutrition and Metabolism rozdělila lidi do dvou skupin. Obě skupiny byli zařazeny do deficitu 500 kalorií, ale jedna šla cestou ketogenní diety a druhá s nízkým obsahem tuku.2

Navzdory stejnému energetickému deficitu ztrácely subjekty, které šli cestou ketogenní diety, celkovou hmotnost, tělesný tuk a tuk specifický pro břicho oproti skupině s nízkým obsahem tuku. 

3. Dlouhověkost

Ketogenní strava může pozitivně ovlivnit vaše šance na rozvoj metabolického syndromu, což je skupina rizikových faktorů, které zvyšují vaše riziko kardiovaskulárních onemocnění (CVD), což je jednička v úmrtích na světě.3,4 Mezi tyto rizikové faktory patří i obezita břicha (nesoucí nadbytečný tuk v žaludku), vysoký krevní tlak, vysoké hladiny triglyceridů v krvi, glukózy v krvi a nízký DHL ("dobrý" cholesterol).

Každý s těchto rizikových faktorů zvyšuje pravděpodobnost CVD, nemluvě o diabetes a mrtvici. Ketogenní stravy může podpořit zdraví srdce tím, že významně sníží Vaši pravděpodobnost, že bude mít jeden z výše uvedených rizikových faktorů.5,6,7,8,9,10

Začínáme

Je důležité, abyste plně porozuměli skutečnosti, že ketogenní strava je nedostatečná. Existuje mnoho otázek (5 největších keto chyb), které je třeba řešit, jako je obávaná adaptační fáze, abyste se ujistili, že jste připraveni uspět. Ale jakmile máte všechny své "kachny" v řadě, připravte se na to, že získáte mnoho keto výhod.

 

Reference:

  1. Bueno, N. B., de Melo, I. S. V., de Oliveira, S. L., & da Rocha Ataide, T. (2013). Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: a meta-analysis of randomised controlled trials. British Journal of Nutrition, 110(07), 1178-1187.
  2. Volek, J. S., Sharman, M. J., Gómez, A. L., Judelson, D. A., Rubin, M. R., Watson, G., ... & Kraemer, W. J. (2004). Comparison of energy-restricted very low-carbohydrate and low-fat diets on weight loss and body composition in overweight men and women. Nutrition & Metabolism, 1(1), 1.
  3. What is Metabolic Syndrome? (2015). National Heart, Lung, and Blood Institute. National Institute of Health. http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/ms. Accessed 25 April 2016.
  4. Cardiovascular Diseases (CVDs). (2015). World Health Organization. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs317/en/. Accessed 25 April 2016.
  5. Paoli, A., Rubini, A., Volek, J. S., & Grimaldi, K. A. (2013). Beyond weight loss: a review of the therapeutic uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets. European Journal of Clinical Nutrition, 67(8), 789-796.
  6. Paoli, A. (2014). Ketogenic diet for obesity: friend or foe? International Journal of Environmental Research and Public Health, 11(2), 2092-2107.
  7. Feinman, R. D., Pogozelski, W. K., Astrup, A., Bernstein, R. K., Fine, E. J., Westman, E. C., ... & Nielsen, J. V. (2015). Dietary carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management: critical review and evidence base. Nutrition, 31(1), 1-13.
  8. Nordmann, A. J., Nordmann, A., Briel, M., Keller, U., Yancy, W. S., Brehm, B. J., & Bucher, H. C. (2006). Effects of low-carbohydrate vs low-fat diets on weight loss and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled trials. Archives of Internal Medicine, 166(3), 285-293.
  9. Poff, A. M., Ari, C., Seyfried, T. N., & D'Agostino, D. P. (2013). The ketogenic diet and hyperbaric oxygen therapy prolong survival in mice with systemic metastatic cancer. PloS One, 8(6), e65522.
  10. Volek, J. S., Phinney, S. D., Forsythe, C. E., Quann, E. E., Wood, R. J., Puglisi, M. J., ... & Feinman, R. D. (2009). Carbohydrate restriction has a more favorable impact on the metabolic syndrome than a low fat diet. Lipids, 44(4), 297-309.