Průvodce aminokyselinami

Získejte základní informace o glutaminu, BCAA, argininu, lysinu, methioninu, karnitinu, cysteinu, HMB...

Aminokyseliny jsou úžasné! Jakmile se dozvíte, co dělají v těle, oněmíte úžasem.

Splňují základy, jako vitamíny a minerály a zároveň optimalizují tyto mikroživiny a poskytují palivo pro růst, zdraví, dobré fungování těla a genetickou transkripci. Budu zde psát o aminokyselinách, které by pro sportovce mohly být prospěšné.

Co jsou aminokyseliny?

Aminokyseliny v potravinách tvoří protein. Když je protein tráven, je opět rozdělen na specifické aminokyseliny, které jsou pak selektivně vybrány pro různá použití. Tyto nové bílkoviny tvořené v těle jsou to, co tvoří v těle - kůži, oči, srdce, střeva, kosti a samozřejmě svaly.

To je důvod, proč pochopení toho, co každá z těchto aminokyselin může udělat a získat více z nich ve Vaší stravě, může být velmi přínosné pro dosažení konkrétních cílů, jako je budování svalové hmoty. Samozřejmě, nemůžeme to přehánět, protože dobrá bilance bílkovin je to, co poskytuje zdraví a stabilitu aniž by byly aminokyseliny toxické.

K potlačení potencionálních škodlivých účinků je důležité získání dosti vitamínů a minerálů, protože zajišťují řádnou konverzi bílkovin na aminokyseliny a naopak.

V závislosti na tom, s kým mluvíte, existuje 20 - 22 standardních aminokyselin. Z těch 20 - 22 se 8 až 10 z nich považuje za nezbytné, což znamená, že je třeba dostat určité množství z nich do Vaší stravy, aby správně fungovaly - naše tělo je nemůže syntetizovat z jiných materiálů, takže je přijímáme pouze s potravin. Jde o takzvané esenciální aminokyseliny.

Vzhledem k tomu, že aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin, jsem si jistý, že konzumujete dostatek z nich, ale tento článek Vám ukáže výhody doplňování, jdoucí do hlubokých detailů toho, co přinášejí.

Vedle 8 esenciální aminokyselin existuje asi 14 neesenciálních aminokyselin a celá řada dalších metabolitů, které jsou klasifikovány jako aminokyseliny a jsou odvozeny od 8 základních aminokyselin (L-Glutamin, HMB).

8 základních aminokyselin - esenciální aminokyseliny

Pochopení základních informací a snaha o jejich optimalizaci ve Vaší stravě by měly být základní znalosti nejen každého kulturisty.

Kompletní spektrum aminokyselin a optimální zdraví může být dosaženo pouze tím, že Vaše bílkovinné přísady budou obsahovat těchto 8 aminokyselin.

L-histidin

V lidském těle je histidin potřebný pro růst a opravu tkání všech druhů. To hraje klíčovou roli při udržování a výrobě gliových nervových buněk nazývaných oligodendrocyty, které se obklopují kolem Vašich nervů a tvoří ochranný plášť zvaný myelin.

Tím se zabrání neúmyslným impulsům, které mohou vést k závažným poruchám mozku a míchy. Histidin je také výrobcem červených a bílých krvinek.

Pomáhá také při radiační ochraně a odstraňování přebytečných těžkých kovů (jako je železo) z těla. V žaludku vytváří žaludeční šťávy, které mohou urychlit a zlepšit trávení, takže je užitečným nástrojem při trávení a v boji proti gastrointestinálním poruchám.

Je to předchůdce neesenciální aminokyseliny histaminu, který je uvolňován imunitním systémem jako odpověď na alergické reakce. To bylo také spojeno v nedávných studiích k delším orgasmům a lepšímu sexuálnímu požitku.

Shrnutí
Využití v kulturistice: minimální, pouze při zlepšování trávení
Dávkování: minimálně 1000 mg denně, ale doporučeno je 8 - 10 mg denně na kilogram tělesné hmotnosti.
Předávkování: příliš mnoho histidinu může vést ke stresu a zhoršení duševních poruch, jako je úzkost nebo schizofrenie
Lékařské použití: používá se při léčbě artritidy a nervové hluchoty
Zdroje: nalezen v mléce, masu, drůbeži, rybách, pšenici a žitě
Nedostatky: neznámé

 

L-lysin

Lysin je jednou z aminokyselin, která má nejvyšší důležitost pro růst a vývoj. používá se v těle pro absorpci vápníku, což má za následek růst kostí a svalů a mobilizaci tuku pro energetické využití.

Udržuje rovnováhu dusíku a pomáhá udržovat tělesnou hmotnost v období stresu a únavy. Také produkuje protilátky, hormony (GH, testosteron, inzulín), enzymy, kolagen a opravuje poškozené tkáně, podobně jako histidin a většina esenciální aminokyselin.

Vedle udržování, také pomáhá budovat svaly a zaznamenal přínosy při udržování zdravých cév.

Shrnutí
Využití v kulturistice: vedle ochrany a výroby svalových bílkovin hraje lysin úlohu při revitalizaci těla, bojem proti únavě a udržuje pozitivní bilanci dusíku a vytváří anabolické procesy v těle
Dávkování: normální doporučení je 12 mg na kilogramy tělesné hmotnosti, denní příjem však představuje tuto dávku a dokonce i při užívání 1,5 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti, pár extra mg nebude bolet. Je to prioritní aminokyselina pro sportovce, ale dávejte pozor na předávkování
Předávkování: mohlo by to mít za následek vyšší LDL cholesterol, průjem a žlučové kameny
Lékařské použití: léčba vředů a nedostatku energie
Zdroje: sýry, vejce, maso, droždí, brambory a lima fazole
Nedostatky: může vést k poruchám enzymů, nedostatečné energii, ztrátě vlasů (společné pro nedostatek bílkovin), ztrátě hmotnosti, nechuť k jídlu a ztrátě koncentrace

 

L-fenylalanin

Fenylalanin je nebo spíše byl horkým tématem. Věci se uklidnily a studie ukázaly, že pro lidi je zdravý.

Zlepšuje náladu tím, že stimuluje nervový systém. Pomáhá paměti a společně s glutaminem je považován za chytrý vitamín (i když to nejsou vitamíny).

Zvyšuje hladiny epinefrinu (adrenalin), norepinefrinu a dopaminu a přední část hypofýzy. Všechny tři jsou důležité neurotransmitery potřebné pro optimální fungování nervového systému. Pomáhá také absorpci UV záření ze slunce, což zase dává vyšší míru vitamínu D, což je silný tělesný hormon.

Jeho hlavním metabolitem je tyrosin, který zvyšuje hladiny dopaminu a norepinefrinu, jak je uvedeno výše. Je to také jeden z výrobců glutaminu, což je aminokyselina, které tvoří největší část aminokyselinového bazénu.

Fenylalanin je v tisku často prezentován špatně. Používá se jako nenasycené sladidlo v mnoha nealkoholických nápojích (v kombinaci s kyselinou asparagovou jako aspartam) a nedávno uváděli některé titulní stránky, že je nebezpečný pro mozek a později to bylo spojeno s karcinogenním rizikem.

Toxické hladiny fenylalaninu mohou být skutečně smrtící, ale důvěřujte mi, kdybych Vám dal pistoli k hlavě a nechal Vás vypít 75 litrů vyčištěné vody, tak by jste byly taky mrtvý. A to je voda.

Fenylalanin je esenciální aminokyselina a většina odborníků na výživu Vám řekne, že máte pravděpodobnější nedostatek, než riziko předávkování.

Shrnutí
Využití v kulturistice: kromě motivace a extra vitamínu D, je fenylalanin používán kvůli nervovému zušlechťování, které umožní maximální kontrakci a relaxaci svalů
Dávkování: doporučeno je 14 mg na kilogram tělesné hmotnosti denně. Budete mít víc než to nepochybně a věřím, že není potřeba zvyšovat
Předávkování: není vhodný pro těhotné ženy a diabetiky. Výsledkem je vyšší krevní tlak, bolesti hlavy, nevolnost, srdeční potíže a poškození nervů
Lékařské použití: pro léčbu artritidy a deprese
Zdroje: všechny mléčné výrobky, mandle, avokádo, ořechy a semena
Nedostatky: je to vzácné, ale pokud k tomu dojde, vede k slabosti, letargii, poškození jater a zpomalení růstu

 

L-methionin

Methionin pomáhá při rozpadu tuku a využívání tuku, což zase vede k vyšší hladině testosteronu.

Spolu se zinkem, jako se ZMA také eliminuje přebytečný tuk z krevního řečiště, což vede k méně potenciální tukové tkáni. Je klíčem k trávení a odstranění těžkých kovů ze žaludku a jater. Je to dobrý antioxidant, protože snadno dodává síru, inaktivuje (potlačení aktivity) volné radikály a pomáhá paměti.

Je to předchůdce cysteinu, což je aminokyselina, která produkuje glutathion k detoxikaci jater. Je to také jedna ze tří aminokyselin, které jsou potřebné k výrobě kreatin monohydrátu v těle, což je základní složka pro produkci energie a růst svalů.

Shrnutí
Využití v kulturistice: metabolismus tuků, lepší trávení a antioxidační vlastnosti činí z této látky cennou sloučeninu 
Dávkování: 12 mg na kilogram tělesné hmotnosti. Pokud si myslíte, že jej potřebujete doplnit, můžete také investovat do ZMA (je efektivní a poskytuje lepší výsledky než jen samotný methionin
Předávkování: žádné s výjimkou případů nedostatku vitamínů B, v tomto případě jste snadným cílem arteriosklerózy
Lékařské použití: používá se k léčbě deprese, artritidy a onemocnění jater
Zdroje: maso, ryby, fazole, vejce, česnek, čočka, cibule, jogurt a semena
Nedostatky: způsobuje demenci, tučná játra, pomalý růst, slabost, kožní léze a edém

 

BCAA

Rozvětvené řetězce aminokyselin (BCAA - Branched Chain Amino Acids) jsou kvalifikovány s vysokým respektem v kulturistice a to spravedlivě. Jedná se o tři nejdůležitější aminokyseliny při tvorbě, údržbě a opravě svalové tkáně. Všechny tři vykazují silný synergický (společné působení) efekt.

Použitím jen Valinu nebo Isoleucinu dělá málo, pokud jde o anaboliku, ale když se dávkují ve správném množství, zvyšuje účinek obou důležitý Leucin. Stejně jako u některých dalších doplňků je relativní dávka důležitější než celková.

Je dokázáno, že poměr 2:1:1 (Leucin : Isoleucin : Valin) poskytuje nejlepší výsledky (viz. Proč BCAA v poměru 2:1:1 a NE více!). BCAA se používají k léčbě bolesti hlavy, závratím, únavě, depresím a podrážděnosti v důsledku nedostatku bílkovin.

BCAA nejlépe fungují společně, dobře zásobují vitamíny B-komplexu.

L-leucin

Leucin je nejsilnější BCAA, je zodpovědný za regulaci hladiny krevního cukru, růstu a opravě tkání v kůži, kostech a samozřejmě kosterním svalstvu.

Je silným potenciátorem pro lidský růstový hormon (HGH). Pomáhá při hojení ran, regulaci energie a pomáhá předcházet rozpadu svalové tkáně.

Shrnutí
Využití v kulturistice: je jednou z nejsilnějších přírodních anabolických látek na světe
Dávkování: 16 mg na kilogram tělesné hmotnosti denně
Předávkování: neznámá, může zvýšit amoniak
Lékařské použití: prevence svalové ztráty ve stavech deprivace (strádání)
Zdroje: téměř všechny zdorje bílkovin, včetně hnědé rýže, fazolí, ořechů a celozrnné pšenice
Nedostatky: neznámé

 

L-isoleucin

Isoleucin je velmi podobný Leucinu ve většině případů. Podporuje obnovu svalů, reguluje hladinu cukru v krvi a stimuluje uvolňování HGH (human growth hormone - lidský růstový hormon), ale má své specifické vlastnosti z hlediska hojení ran.

Pomáhá při tvorbě hemoglobinu a silně se podílí na tvorbě krevních sraženin, primární obranyschopnosti těla proti infekci otevřenými ranami.

Shrnutí
Využití v kulturistice: skoro stejně důležitý jako leucin, nepostradatelná součást BCAA
Dávkování: 10 - 12 mg na kilogram tělesné hmotnosti denně
Předávkování: způsobuje zvýšené močení, jinak nic vážného. Může se stát vážným, pokud trpíte onemocněním ledvin nebo jater
Lékařské použití: hojení ran
Zdroje: kuře, kešu, ryby, mandle, vejce, čočka, játra, maso
Nedostatky: neznámé

 

L-valin

Valin pomáhá regeneraci a tvorbě svalové tkáně, jak je běžně připisováno BCAA. Zachovává rovnováhu dusíku a použití glukózy.

Shrnutí
Využití v kulturistice: v kombinaci s leucinem a isoleucinem je valin nepostradatelná součást BCAA
Dávkování: 16 mg na kilogram tělesné hmotnosti denně
Předávkování: přecitlivělá kůže, halucinace a může bát nebezpečný pro osoby s onemocněním ledvin a jater
Lékařské použití: žádné, ne samostatně
Zdroje: mléko, maso, houby, sója, arašídy
Nedostatky: vedou k MSUD (maple syrup urine disease - Leucinóza)

 

L-threonin

Threonin je esenciální aminokyselina, která není v těle vyráběna jakkoliv! Jelikož jsou jeho hlavním zdroje živočišné (mléko a maso), není to dobré pro vegany. Nachází se v srdci, kosterním svalstvu a nervové tkáni v centrální nervové soustavě.

Threonin se používá k vytvoření dvou nejdůležitějších vazebných látek těla, kolagenu a elastinu. Je také důležité udržovat správnou rovnováhu bílkovin.

Threonin se podílí na funkci jater, lipotropních funkcích (při kombinaci s kyselinou asparagovou a methioninem) a na udržení imunitního systému tím, že pomáhá při tvorbě protilátek a podporuje růst a aktivitu thymu (brzlík).

Ale možná nejdůležitější vlastností je to, že umožňuje lepší vstřebávání jiných živin, takže zdroje bílkovin obsahující threonin jsou více biologicky dostupné než jiné.

Shrnutí
Využití v kulturistice: absorpce bílkovin, udržování svalů a důležitý pro celkové zdraví
Dávkování: 8 mg na kilogram tělesné hmotnosti denně, obvykle doporučované v množství 100 - 500 mg v jedné dávce
Předávkování: není známo
Lékařské použití: léčba duševního zdraví
Zdroje: maso, mléčné výrobky a vejce
Nedostatky: podrážděnost a menší imunita proti nemocem

 

Nejdůležitější neesenciální aminokyseliny

Výše uvedené informace jsou znalosti, které Vám umožní pochopit, proč potřebujete bílkovinu, ale kromě BCAA je dobré užívat i extra neesenciální (nahraditelné) aminokyseliny, jednoduše proto, že jsou užitečné.

Neesenciální aminokyseliny se však vyrábějí pouze tehdy, když je tělo potřebuje. Zvláště za okolností, kdy z nějakého důvodu existuje nebezpečí, že tělo je absorbuje pro méně užitečné účely. Obecně se doporučuje je užívat, i když je nepotřebujete. To platí pro všechny neesenciální aminokyseliny.

L-glutamin

Glutamin je neesenciální aminokyselina, která je přítomna v těle ve velkém množství. Tvoří až 61 % Vašeho celkového počtu aminokyselin. Protože prochází hematoencefalickou bariérou snadno, často se nazývá jako "mozková výživa."

Může pomáhat při vyvolání a soustředění paměti. V mozku se převádí na kyselinu glutamovou, která je nezbytná pro fungování mozku a zvyšuje duševní aktivitu GABA (gamma-amino-butyric-acid - kyselina gama-aminomáselná). U člověka je GABA přímo odpovědná za regulaci svalového tonu (napětí).

Všichni víme, že potřebujeme dusík, abychom se stali velkými, ale příliš mnoho dusíku v těle vede k nadbytku amoniaku v mozku. Glutamin pomáhá se ho zbavit tím, že se připojí k dusíku a vytvoří kyselinu glutamovou a pak ji vyprovodí z těla. Glutamin je také jedním z hlavních stavebních prvků genetického kódování.

To se nachází v několika vláknech DNA a RNA, více než jiné aminokyseliny. A nejdůležitější je, že vyrovnává kyselou / alkalickou úroveň, a tím snižuje kyselinu mléčnou.

To snižuje chuť na sladkosti, což pomáhá při dietě a metabolit glutaminu nazývaný Mono Sodium Glutamate (MSG - Glutaman sodný), sůl, se používá jako zesilovač chuti. Nemá žádnou vlastní chuť, ale může zvýšit chuť jiných produktů, jako je maso, ryby, zelenina.

Jedná se o dobrý zdroj energie v celém těle a o jeden z nejlepších doplňků výživy, který je v současné době na trhu.

Proč jej užívat? Ve fázi diety budete snižovat hladinu sacharidů a pokud Váš příjem sacharidů bude tak nízký, že hrozí, že budete používat těžko vybudované svalové buňky jako palivo, je preferovaným palivem většiny tkání právě - Glutamin.

Takže doplňování extra glutaminem má smysl, pokud chcete ochránit těžko vybudované svaly. Ve skutečnosti je to v tomto případě nezbytné.

Někteří lidé používají 2 dávky denně, ale mohu Vám říct, že získáte více výhod tím, že užijete více. Dávám přednost 5 dávkám 5 - 7 gramů, ale to je osobní názor, nikoliv návod, to mějte na paměti.

Shrnutí
Využití v kulturistice: zachování svalové hmoty a zásobování alternativním zdrojem energie v podmínkách, které jsou nedostatkové na glukózu (diety a podobně), více viz. Výhody L-Glutaminu! Jak Vám může pomoci?
Dávkování: 5 - 15 g bude fungovat, ale kulturisté při stravě s nízkým obsahem uhlohydrátů (sacharidů) by mohly jít až na 30 - 35 gramů denně
Předávkování: nebezpečný pouze pro lidi s problémy s játry nebo ledvinami
Lékařské použití: přispívá k normální funkci imunitního systému. Jedinci s chřadnutím svalů a onemocněními spojenými s imunitním systémem (jako je rakovina nebo AIDS)
Zdroje: potraviny s vysokým obsahem bílkovin
Nedostatky: Stále nemocní nebo ztráta svalové hmoty

 

L-arginin

Arginin je v poslední době nejžhavějším aminokyselinovým tématem. Arginin se přidává do mnoha doplňků pro svou úžasnou schopnost zadržovat dusík. Dusík, jak všichni víte, je jedním z klíčových prvků syntézy bílkovin.

Některé rostliny mohou absorbovat dusík, ale my savci musíme zvládnout to, co vyrobíme sami. Arginin je nejčastěji přítomen v protamínech a histonech, dvou bílkovinách běžně spojených s nukleovými kyselinami (jako je DNA a RNA). Doposud jeho hlavní použití bylo pro novorozence, u kterých vyvolává růst, protože v mladém věku je těžké ho vyrábět.

Podporuje imunitní systém a stimuluje velikost a aktivitu brzlíku (zodpovědného za stimulaci T lymfocytů - bílé krvinky), což z něj činí nejlepší volbu pro každého, kdo je ve stavu, který je méně optimální pro zdraví, jako jsou zranění lidé a pacienti s HIV.

Vlastnosti hormonálního uvolňování zahrnují uvolňování inzulínu z pankreatu a masivní stimulátor při výrobě GH z přední části hypofýzy a je často spojován se sexuálním podnětem, s myšlenkou, že může prodloužit a zlepšit orgasmus. Nachází se v semenné tekutině a je často používán ve studiích ke zlepšení mužského pohlavního zdraví a je předpoklad, pro použití, jako lék na sterilitu. Takže v dnešní době by neměl být přehlížen uživateli steroidů, kteří hledají posílení cyklu. Zlepšuje zdraví jater, kůže, pojivových tkání a může snížit hladinu cholesterolu.

Zejména podporuje tvorbu svalové hmoty a zároveň omezuje ukládání tuku, protože udržuje v systému tuky a používá je. Je to klíč ke kontrole váhy.

Shrnutí
Využití v kulturistice: je důležitý pro transport a uchovávání dusíku ve svalové tkáni a studie prokazují, že zvyšuje produkci růstového hormonu a podporuje mužské sexuální funkce
Dávkování: 5 - 10 gramů denně. Doplnění ve velkých dávkách může vést k nežádoucím účinkům (přes 30 g), ale extra arginin má smysl. Pokud chcete dávku arginin po výkonu zvolte AAKG, který se chová jako ketokyselina a ještě více tak prohloubí proteosyntézu a zastaví katabolismus.
Předávkování: ztuhnutí a hrubnutí kůže, slabost, průjem, nevolnost a ztráta imunity
Lékařské použití: sexuální dysfunkce, a často předepisován proti vysokému cholesterolu
Zdroje: celozrnné potraviny, ořechy a semena, rýže, čokoláda, rozinky, sója
Nedostatky: zhoršená produkce inzulínu, ztráta vlasů
Bezpečnostní opatření: soupeří s aminokyselinou lysinem a inhibuje jeho funkci

 

L-carnitin

Karnitin je docela populární. Ač je řazen mezi aminokyseliny, pravdou je, že vůbec nejde o aminokyselinu! Je pouze klasifikována jako taková kvůli strukturální podobě.

Je obecně známí jako "vitamín BT." Karnitin skutečně vytváří čtyři formy: D-karnitin, DL-karnitin, L-karnitin a Acetyl L-karnitin (ALC). Pouze poslední dvě mohou být sportovci skutečně využity.

Když je v oběhu dostatek thiaminu (vitamin B1) a pyridoxinu (vitamin B6), může vyvolat methionin a lysin výrobu karnitinu. Na rozdíl od většiny aminokyselin, a to je důvod, proč konzumujeme tolik bílkovin a není zapojen do syntézy bílkovin. Místo toho se používá pro přepravu mastných kyselin s dlouhým řetězcem. není nutné, aby tyto mastné kyseliny vstupovaly a byly odstraněny zevnitř buňky a také odstranily organické kyseliny s krátkým řetězcem z mitochondrie, aby se uvolnil mitochondriální koenzym.

Tyto vlastnosti mu daly obrovskou pozornost v oblasti kulturistiky, neboť optimální používání karnitinu může vést ke snížení procenta tělesného tuku a vyšší spotřebě energie.

Ze zdravotních důvodu je také karnitin prospěšný, aby se zabránilo nahromadění mastných kyselin v srdci, játrech a svalech. Karnitin je v každém případě dobrý nápad, protože zlepšuje antioxidační účinek vitamínů C a E.

Karnitin je jediná neesenciální aminokyselina, která by měla být užívána dlouhodobě. Pro lidi, kteří chtějí být po celý rok hubení, může být velmi užitečným nástrojem.

Pro konkurence schopné kulturisty bych navrhoval použití pouze při dietě, protože by to mohlo zhoršit anabolické prostředí a následně růst svalů, ale pro ty z Vás, kteří chtějí být stále hubení, může být karnitin vaším doplňkem číslo jedna, pro udržení štíhlé postavy celoročně.

Shrnutí
Využití v kulturistice: zvýšení ATP, lepší syntetický příjem glukokortikoidů a minimalizace tvorby tuku kolem svalů
Dávkování: 20 - 200 mg se zdá být nejlepší volbou. Potřeba karnitinu se počítá podle svalové hmotnosti, takže čím více svalů se rovná  vyšší potřebě karnitinu
Předávkování: je známo, že dávky přesahující 3 gramy způsobují syndrom hnití a zápachu ryb
Lékařské použití: snížení rizika selhání metabolismu tuků u diabetiků
Zdroje: ryby, kuřecí maso, červené maso a mléko. Nenašel se v zelenině
Nedostatky: pouze u osob s poruchou transportu karnitinu

 

L-cystein

Cystein je neesenciální aminokyselina obsahující síru, takže je skutečně oblíbená jako antioxidant. Je úzce příbuzná cystinu, která se v podstatě skládá ze 2 molekul cysteinu spojených dohromady.

Cystein je velmi nestabilní a téměř okamžitě se přemění na cystin, když dostane šanci. není to opravdový problém, protože pokud to tělo potřebuje, může ho snadno převést zpět na cystein. Cystein je potřebný pro zdravou kůži, detoxikaci těla (kvůli obsahu síry) a tvorbě kolagenu (využívám pro pružnost a strukturu nejen pokožky).

Proto se často vyskytuje v beta-keratinu. Keratinové molekuly vytvářejí vlasy, nehty a zdravou pokožku, Keratin je protein, který se často vytváří a uchovává v kožní tkáni.

Zde je důvod, kde cystein dokazuje jeho použití jako životně důležité součásti života. Je to výrobce taurinu, který je kompenzátorem glutathionu. Glutathion zase chrání mozek a játra před poškozením drogami, alkoholem, a dalšími látkami, které tělo považuje za škodlivé.

Taurin se nyní nachází v mnoha kreatinových produktech, ale za jakým účinkem jsem doposud nezjistil. Pravděpodobně aby získal co nejvíce z kyseliny lipoové, i když nevidím, jak by to mohlo být opravdu užitečné!

Posiluje ochranu výstelky žaludku a střev, aby nedošlo k poškození látkami, které nejsou v těle žádané (což je důvod, proč je těžké získat maximum z tablet), a je považován za velmi dobrého ochránce jater.

Kromě toho je cystein důležitý pro metabolismus jiných velmi užitečných látek pro kulturisty, včetně koenzymu A, heparinu, biotinu (vitamín B) a kyseliny alfa-lipoové. Vyrábí se z methioninu.

Shrnutí
Využití v kulturistice: metabolizér vitamínu B, detoxikace poškození způsobené jinými doplňky
Dávkování: 200 - 300 mg dvakrát až třikrát denně
Předávkování: je možné pouze u diabetiků
Lékařské použití: ochrana jater a zmírnění vyčerpávajících onemocnění
Zdroje: drůbež, pšenice, brokolice, vejce, česnek, cibule a paprika
Nedostatky: neznámé

 

HMB

Beta-hydroxy beta-methylbutyrát (HMB) je vyroben z esenciálního větveného L-leucinu, který konkrétně udává některé jeho funkce.

HMB hraje roli ve svalové syntéze zvýšením rychlosti použití bílkoviny, což vede k menšímu ukládání tukových molekul a přispívá k udržení svalové hmoty.

Čím více bílkovin se účinně používá, tím více svalových bílkovin, které ušetříte, kdy není možné použít alternativní zdroj pohonných látek v situacích, které nejsou podpořeny glukózou.

Nejen, že zlepšuje používání volných aminokyselin v těle, ale také zabraňuje použití zachycených aminokyselin minimalizací poškozených proteinů. Udržováním integrity a pevnosti buněčného obložení (membrány) nedovoluje, aby byl protein uložený v buňce použit pro alternativní prostředky.

Uvádí se, že tělo produkuje až 1 gram denně. Takže přirozeně pro Ty, kteří chtějí doplnit, budou zapotřebí výrazně větší dávky. Mám své vlastní zkušenosti s doplňováním HMB a mohu říct, že po první použití, jsem myslel, že je to plýtvání penězi! Od té doby další výzkum ukázal, že HMB je vhodný doplněk výživy.

Nejen ve fázi diety (rýsování) je HMB životaschopné. Tím, že chrání svalové buňky, metabolizuje tuky a zvyšuje užívání volných aminokyselin jako energie, může Vám pomoci dosáhnout Vašich cílů dříve. Ale totéž lze říct o karnitinu a glutaminu.

Je-li HMB Vaším favoritem, zvažte dávkování. pro maximální účinnost by mělo být HMB užíváno ve více porcích, 6 je dobré a 8 ideální, ale pokud jste zapomnětlivý typ, 3 porce postačí.

Celkový příjem v tréninkový den, kdy se jedná o dietu, by měl být 4,5 až 6 gramů v závislosti na pohlaví a věku, a v netréninkových dnech 2,5 až 3 gramy.

Shrnutí
Využití v kulturistice: zabraňuje ztrátám svalů a ukládání tuků v době nedostatku glukózy
Dávkování: 2,5 až 6 gramů denně
Předávkování: neznámé, mě osobě více HMB způsobuje nevolnost
Lékařské použití: žádné
Zdroje: v mnoha potravinách se nachází stopové množství, největší je v rybách (sumec), grepu a vojtěšce
Nedostatky: neznámé

 

Závěrem

Tento článek Vám dává seznam nejpopulárnějších aminokyselin v kulturistice v dnešní době. Pokud se Vám to podařilo přečíst, gratuluji! A pokud se něco naučíte, mám dobrý den.

Nezapomeňte být na sebe tvrdí v kuchyni, stejně jako v posilovně.